fbpx Skip to main content

Nazal Polip Ameliyatı

Nasal Polyp Surgery

Nazal Polip Ameliyatı

Vücudumuz, her anlamda birbiriyle ilintili yapılardan oluşan bir sistemler bütünüdür. Belki çok klasik olacak ama vücudumuzu gerçekten çok iyi şekilde tasarlanmış bir makina gibi düşünebilirsiniz. Her bir parçası olması gerektiği yerde, olması gerektiği şekilde çalışır. Bu parçalar farklı nedenlere bağlı olarak zaman zaman zarar görebilir, işlevini yitirebilir veya birbirlerini etkileyerek sağlık problemleri silsilesine neden olabilir. Vücudumuzun her bir bölümü kendine has özellikler barındırmakla birlikte bazı bölümlerde birbirine benzer durumlar da söz konusudur. Mesela bunun en güzel örneği hava boşluklarıdır.
Vücudumuzda bulunan dokular arasında hava boşlukları bulunur ve bu boşluklar vücudumuzun pek çok bölgesinde vardır. Örneğin; ağız, burun çevresi, midemiz, bağırsaklarımız, akciğerlerimiz… Vücudumuzdaki bu hava boşlukları, akımın doğru şekilde gerçekleşmesi ve akabinde organlarımızın doğru şekilde çalışması için gereklidir. Tabii boşluk dememe bakmayın, aslında
aralık demek daha doğru olur çünkü bu alanlar tamamen boş değildirler. Hepsinde koruyucu bir örtü misali mukoza vb. yapılar bir nevi döşenmiş şekilde vardır. Örneğin burun içi yapıları ele alalım, buradaki hava boşluklarında / aralıklarında mukoza olarak adlandırabileceğimiz ince bir örtü vardır.  Mukozada meydana gelen değişiklikler, burnun fonksiyonunu büyük oranda etkiler.

Randevu Al

Polip nedir?

Yukarıda bahsettiğim gibi vücudumuzdaki boşluklarda mukoza dediğimiz bir örtü tabakası bulunur. İşte bu örtü tabakalarında çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman zaman doku sarkmaları meydana gelir. Bu doku sarkmalarını bir nevi asmadan sarkan üzümler gibi düşünebilirsiniz. Sarkan bu dokulara, polip adı verilmektedir.

Nazal polip nedir?

Vücudumuzun pek çok farklı yerinde hava boşlukları olduğu için polipler vücudumuzun birçok farklı yerinde oluşabilir. Oluştuğu bölgeye göre isimlendirilirler. Nazal polipler, burun içerisinde oluşan poliplere verilen isimdir. Nazal kelimesi, etimolojik köken bakımından Latince bir kelimedir ve burun ile alakalı, buruna ait anlamları bulunur. Bu nedenle bu bölgede ortaya çıkan poliplere nazal polip adı verilir.

Nazal poliplerin neden oluştuğuna dair net bir bilgi bulunmamakla birlikte kronik sünizitin ve burun
iltihaplarının nazal polip oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Sinüzitin yanı sıra astım, viral
enfeksiyonlar, alerji ve genetik yatkınlık da nazal polip oluşumunda etkilidir

Nazal polip problemi mutlaka tedavi gerektiren bir durumdur. Nazal polipler, kendiliğinden yok
olmaz veya tedavisiz şekilde küçülmez. Mutlaka tedaviye ihtiyaç vardır. Nazal polipler birçok
hastalığa ve sağlık problemine sebebiyet verebilirler. Bunların başında kuşkusuz ki burun tıkanıklığı
gelir. Hava yolunu kapatması nedeniyle nazal polipler sıklıkla burun tıkanıklığına neden olurlar.
Bununla birlikte alerjik durumlar da söz konusu olduğunda burun akıntısına neden olabilirler.
Tıkanıklık nedeniyle dışarı atılamayan burun akıntısı zamanla genize akarak beraberinde başka
sağlık problemlerini de getirir.
Nazal poliplerin neden olduğu problemlerden biri de burunda oluşan tıkanık nedeniyle kişinin koku
alışını kısıtlaması ve burun fonksiyonlarını olumsuz etkilemesidir. Doğru tanı ve tedavi ile nazal
polipler mutlaka tedavi edilmelidir.

Nazal polip probleminden mustarip olan hastalarımız kliniğimize genellikle burun tıkanıklığı, baş ağrısı, koku almada zayıflama, horlama, uyku apnesi ve boğaz bölgesinde hassasiyet belirtileri ile başvururlar. Nazal polip tanısı genel bir klinik muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilir. Fiziki muayenenin akabinde nazal endoskopi ve sinüs BT nazal polip teşhisinin konulmasında sıklıkla yararlanılan yöntemlerdir.
Nazal polip tedavisinde iki yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi ilaçla tedavi, diğeri ise cerrahi yöntemdir. Nazal polip tedavisinde ilk olarak ilaçla tedavi tercih edilir. Ameliyat, her zaman için son seçenektir. İlaçla tedavide, kortikosteroidlerden ve antihistaminiklerden yararlanır. Seçilecek ilaç grubu, kullanım süresi ve şekli hastanın alerjisinin olup olmamasına ve nazal poliplerinin durumuna göre belirlenir. Nazal polip tedavisinde bir diğer seçenek ise nazal polip ameliyatıdır.
Nazal poliplerin temizlenerek kişiyi yeniden sağlığına kavuşturmayı amaçladığımız ameliyatlardır. Bu ameliyatlar, endoskopik sinüs cerrahisi olarak da bilinmektedir. Nazal polip ameliyatı, günümüz medikal teknolojilerinin her geçen gün gelişmesi ve ameliyatlara yansıması sayesinde oldukça konforlu ve güvenilir şekilde tamamlanabilmektedir. Genel anestezi altında yapılan nazal polip ameliyatında günümüzde endoskopik yöntem tercih edilmektedir. Endoskopik yöntem sayesinde hem ameliyattaki olası riskler minimalize edilirken hem de hastaların iyileşme dönemleri daha kısa olmakta sosyal hayata daha hızlı dönebilmektedirler.
Hemen hemen her sağlık sorununda olduğu gibi nazal polip probleminde de ameliyat son seçenektir. İlk etapta ilaç tedavisinin uygulandığı nazal polip probleminde eğer hastamız ilaç tedavisinden gerekli verimi alamadıysa, kullanılan ilaçlar yeterli gelmediyse o zaman nazal polip ameliyatına başvurulur.
Nazal polip ameliyatı, tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılır. Endoskopik yöntemin kullanıldığı konforlu bir operasyon olan nazal polip ameliyatında, ucunda ışık ve özel kamera olan cihazla poliplerin olduğu bölgeye girilir ve polipler temizlenir. Eğer herhangi bir tümör vb. yoksa sadece poliplerin temizlendiği ameliyatta söz konusu bir tümörse tümörün yanı sıra sağlıklı dokudan da bir miktar alım yapılır ve operasyon tamamlanır. Ameliyat süresi yapılacak işleme göre değişiklik gösterir. Hastanede kalmayı gerektirmeyen bir operasyon olan nazal polip ameliyatında operasyon süresi, ameliyatın kapsamına göre değişiklik gösterir.
Nazal polip ameliyatı hastanede kalmayı gerektirmeyen bir operasyondur. Ameliyatta kesi yapılmadığı için herhangi bir iz veya dikiş söz konusu değildir. Operasyonu takip eden ilk birkaç gün içerisinde burunda hafif sızlamalar, akıntı, kaşıntı olabilir. Kaşıntının nedeni çoğu zaman burun için kabuklanmadır. Bu kabuklanmaları hafifletmek için nemlendirici burun spreyleri kullanılır. Nemlendiricilere genelde ilk 1-2 hafta ihtiyaç duyulmakla birlikte zamanla kabuklanma azalacağı için nemlendirici kullanımına da gerek kalmaz. Operasyon güvenlidir, iyileşme süresi açık tekniklerle yapılan ameliyatlara göre daha konforludur.

Nazla polip ile ilgili sık sorulan sorular

1-Nazal polip ameliyatından sonra polipler yeniden oluşur mu?

Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi kapsamında yapılan nazal polip ameliyatları oldukça başarılı sonuçlar vermekte ve bu operasyonlarda yüksek hasta memnuniyeti sağlamaktayız.

Ancak, özellikle alerjileri olan veya astımı olan hastalarda nazal polip probleminin tekrarlama riski
her zaman bulunur.

2-Nazal polip ameliyatı ağrılı bir operasyon mudur?

Operasyon genel anestezi altında yapıldığı için oldukça konforludur. İşlem esnasında hastalarımız hiçbir şey hissetmezler. Operasyon sonrası opere edilen bölgede hafif sızlamalar beklediğimiz bir durumdur. Ancak ilaç kullanımını ya da ek bir müdahale vb. gerektirmezler. Operasyon sonrasındaki özellikle ilk haftada burun içinde oluşan kabuklanmalar hafif acı ve rahatsızlık hissi yaratabilir ancak onlar da zamanla kendiliğinden geçmektedir.

3-Nazal polip ameliyatından ne kadar süre sonra sosyal hayata dönülebilir?

Konforlu bir operasyon olmakla birlikte ameliyat sonrası istirahat oldukça önemlidir. Ameliyatı
takriben ilk 7 ila 10 günlük bir istirahat gerekir. Bu süre zarfından sonra hastalarımız,
yönlendirmelerimize dikkat etmek koşuluyla sosyal hayatlarına rahatlıkla dönebilirler.

Bize Yazın

formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bize Yazın

formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.